Przyprawy

Khao Khua – Tajski proszek z prażonego ryżu

Khao Khua jest to tajny składnik tajskiej kuchni, można go śmiało wykorzystywać w miejscach, gdzie użyłoby się mąki ryżowej, ale wolą zastąpić nijaką w smaku mąkę, czymś co poza zagęszczeniem daje też orzechową głębie smaku.

Jak powstaje Khao Khua?

Przyprawę tę możemy w łatwy sposób zrobić samemu, w tym celu będziemy potrzebować lepkiego ryżu (sticky rice). Najlepiej jeśli będzie to tajski ryż, ale nic się nie stanie jeśli użyjemy koreańskiego ryżu, a nawet ryżu do sushi. Nie polecam ryżu basmati lub jaśminowego, bo nie sądzę, by dało to choć zbliżony efekt.

Jak to przygotować tą przyprawę?

Oto przepis na mielony, prażony, tajski ryż.
O to co będzie nam potrzebne:

  • lepki ryż aka sticky rice (ja dałem 4 łyżeczki)- najlepiej tajski, ale ryż koreański, czy do sushi też się sprawdzi
  • patelnia z grubszym dnem
  • elektryczny młynek do kawy lub ręczny moździerz do przypraw

Pierwszy krok – Podgrzej suchą patelnie na średnim ogniu (na kuchence indukcyjnej użyłem mocy 5), a następnie wsyp ryż – ja użyłem czterech łyżeczek ryżu do sushi.

Drugi krok – Utrzymuj tą samą moc palnika i pozwól ryżowi stopniowo nabierać koloru, upewniając się tylko, że się nie przypala. Co 8 minut przemieszaj ryż, potrząsając patelnią.

Trzeci krok – Po około pół godziny ryż będzie wyglądać jak na zdjęciu poniżej, ale mimo, że wygląda jakby był zrobiony, to nadal potrzebuje około 15 minut, bo w środku jest nadal biały. Zmniejsz trochę moc palnika i mieszaj ryż częściej, co 3-4 minuty.

Czwarty krok – po 45 minutach nadchodzi czas, by zdjąć ryż z patelni i poczekać aż ostygnie.

Piąty krok – gdy ryż jest już chłodniejszy to czas go zmielić, ja używam elektrycznego młynka do kawy, ale moździerz też będzie dobrą metodą.

I gotowe! Teraz wystarczy przełożyć Khao Khua do zamykanego, plastikowego opakowania albo słoika. Przechowuj w chłodnym miejscu, może być też w lodówce, jeśli nie planujesz go użyć w najbliższym czasie.

Do czego używać?

  • Do zagęszczania sosów, np. sos słodko kwaśny
  • Do sałatek, by nadać im orzechowego posmaku
  • Do marynat lub mieszanek przypraw
  • A nawet jako posypka na przeróżne dania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *