Khao Khua jest tajnym składnikiem tajskiej kuchni. Można go śmiało wykorzystywać w miejscach, gdzie użyłoby się mąki ryżowej, ale chcąc zastąpić nijaką w smaku mąkę, czymś co poza zagęszczeniem daje też orzechową głębię smaku.
Jak powstaje Khao Khua?
Przyprawę tę możemy w łatwy sposób zrobić samemu. W tym celu będziemy potrzebować lepkiego ryżu (sticky rice). Najlepiej, jeśli będzie to tajski ryż, ale nic się nie stanie, jeśli użyjemy koreańskiego ryżu, a nawet ryżu do sushi. Nie polecam ryżu basmati lub jaśminowego, bo nie sądzę, by dało to choć zbliżony efekt.
Przepis na tę przyprawę
Oto przepis na mielony, prażony tajski ryż.
Oto co będzie nam potrzebne:
- lepki ryż aka sticky rice (ja dałem 4 łyżeczki) – najlepiej tajski, ale ryż koreański czy do sushi też się sprawdzi
- patelnia z grubszym dnem
- elektryczny młynek do kawy lub ręczny moździerz do przypraw
Pierwszy krok – Podgrzej suchą patelnię na średnim ogniu (na kuchence indukcyjnej użyłem mocy 5), a następnie wsyp ryż – ja użyłem czterech łyżeczek ryżu do sushi.

Drugi krok – Utrzymuj tę samą moc palnika i pozwól ryżowi stopniowo nabierać koloru, upewniając się tylko, że się nie przypala. Co 8 minut przemieszaj ryż, potrząsając patelnią.
Trzeci krok – Po około pół godziny ryż będzie wyglądał jak na zdjęciu poniżej, ale mimo że wygląda, jakby był zrobiony, to nadal potrzebuje około 15 minut, bo w środku jest nadal biały. Zmniejsz trochę moc palnika i mieszaj ryż częściej, co 3-4 minuty.

Czwarty krok – Po 45 minutach nadchodzi czas, by zdjąć ryż z patelni i poczekać, aż ostygnie.

Piąty krok – Gdy ryż jest już chłodniejszy, to czas go zmielić. Ja używam elektrycznego młynka do kawy, ale moździerz też będzie dobrą metodą.

I gotowe! Teraz wystarczy przełożyć Khao Khua do zamykanego plastikowego opakowania albo słoika. Przechowuj w chłodnym miejscu, może być też w lodówce, jeśli nie planujesz go użyć w najbliższym czasie.
Do czego używać?
- Do zagęszczania sosów, np. sos słodko-kwaśny
- Do sałatek, by nadać im orzechowego posmaku
- Do marynat lub mieszanek przypraw
- A nawet jako posypka na przeróżne dania

