Gotowany ryż z chińską kiełbasą Lap Cheong (腊肠饭)

Porcje: 2 Czas całkowity: 35 minut Trudność: Początkujący
Wariacja dania Clay Pot Rice, do której wystarczy zwykły garnek lub patelnia z pokrywką.

Lap Cheong – wędzona kiełbasa z regionu Kanton

Kiełbasa Lap Cheong, jest absolutną gwiazdą tego dania. Pierwsze wzmianki na temat jej przygotowania pochodzą z okresu między 300 a 500 rokiem naszej ery. Kiełbasa ta jest zazwyczaj przygotowywana z mięsa i tłuszczu wieprzowego, doprawia się ją wodą różaną, winem ryżowym, sosem sojowym oraz cukrem. Tak przygotowana mieszanka jest wędzona, a następnie dojrzewa, aż będzie twarda.
W przeciwieństwie do polskiej kiełbasy, Lap Cheong nie nadaje się do jedzenia bez obróbki cieplnej, ale z łatwością można ja pokroić, a następnie usmażyć, upiec lub ugotować – również na parze, tak jak będziemy to robić w tym przepisie.


Wariacja słynnego dania z Hong Kong-u, bez użycia glinianego garnka

Clay Pot Rice, jest chyba najbardziej znanym daniem, w którym wykorzystuje się kiełbasę Lap Cheong. Występują też wariacje gotowane w ryżowarze, ale z racji tego, że nie posiadam ani glinianego garnka, ani szybkowaru, to poszukałem znacznie głębiej, by odnaleźć wariację, gdzie można przyrządzić bardzo podobne danie wykorzystując przyrządy, które mamy w szafce.


Suszone grzyby shitake – dwa sposoby, by były gotowe do użycia

Grzyby shitake, są bez wątpienia jednym z najbardziej uniwersalnych składników dla wielu azjatyckich kuchni. W Polsce od czasu do czasu można zdobyć świeże grzyby shitake, ale to suszona forma jest dużo łatwiej dostępna, a tym bardziej cenowo przystępna.:)

Pierwszy sposób moczenia to użycie zimnej wody i zalanie grzybów w jakimś naczyniu, i przygniecenie od góry mniejszym naczyniem – dzięki temu shitake są w całości pod powierzchnią wody. Metoda ta jest wolniejsza w działaniu i polecam zacząć je moczyć około 4-5 godzin zanim zaczniemy ich używać. Pomimo, że jest to wolniejszy sposób, to efekt jest naprawdę warty czekania, bo grzyby stają się bardzo sprężyste i łatwo je pokroić.

Drugi sposób, jest metodą ekspresową. Shitake należy zalać wrzątkiem w jakimś naczyniu i docisnąć je od góry. Dzięki wysokiej temperaturze grzyby są już gotowe do użycia w ciągu 30 minut. Nie będą miały tak przyjemnej konsystencji jak przy użyciu pierwszego sposobu, ale jest to świetne rozwiązanie, gdy brakuje nam czasu (albo zapomnieliśmy ich namoczyć).


Jak łatwo ulepszyć to pyszne danie?

Podczas poszukiwań tego dania, jak ich Clay Pot Rice zauważyłem, że nikt nie wykorzystuje wody z moczenia grzybów shitake do ryżu, aż trudno mi było w to uwierzyć. Uprzedzam, że to rozwiązanie nie jest „tradycyjnym” sposobem na przygotowanie tego dania, ale nie mógłbym tak po prostu wyrzucić tej aromatycznej wody.
Bez dłuższego namysłu trafiła ona do garnka ryżem, gdzie od razu można było dostrzec zmianę koloru, a za chwilę można było wyczuć w powietrzu wspaniały, grzybowy aromat.

Gotowany ryż z chińską kiełbasą Lap Cheong (腊肠饭)

Trudność: Początkujący Czas Przygotowania 10 minut Czas Gotowania 20 minut Czas oczekiwania 5 minut Czas całkowity 35 minut
Porcje: 2

Opis

Ten przepis to uproszczona wersja kantońskiego claypot rice, przygotowywana bez glinianego naczynia i bez ryżowaru. Wystarczy zwykły garnek lub patelnia z pokrywką, by uzyskać aromatyczny ryż z chińską kiełbasą lap cheong, grzybami shitake i marchewką. Danie jest lekko słodkawe, pachnące sezamem i pełne umami - idealne na szybki i ciepły obiad.

Składniki

Sos do ryżu

Instructions

  1. Krok 1 - umycie ryżu

    Zalej ryż zimną wodą i odczekaj z 10 minut, następnie dobrze go opłucz i przełóż do garnka.

  2. Krok 2 - przygotowanie pozostałych składników

    W czasie, gdy ryż się moczy, pokrój kiełbasę w plasterki, marchewkę w słupki i szczypiorek w cienkie plasterki.
    Odsącz grzyby shitake i je również pokrój w plasterki - przed krojeniem polecam wycisnąć z nich wodę do miseczki, w której grzyby były moczone, by potem dolać ją do garnka z ryżem - zapewniam, że da to więcej smaku.

  3. Krok 3 - gotowanie ryżu

    Dolej wodę do ryżu (razem z tą z moczenia grzybów) i gotuj bez przykrycia na dużej mocy, dopóki poziom wody nie zrówna się z poziomem ryżu.
    Następnie zmniejsz moc palnika na bardzo niską i wyłóż marchewkę, grzyby shitake i kiełbasę.
    Przykryj ryż i gotuj go w ten sposób przez 10 minut, następnie wyłącz palnik i zostaw ryż pod przykryciem na 5 minut.

  4. Krok 4 - sos

    W małej miseczce, dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Gdy ryż już trochę odpocznie - dolej do niego sos i dorzuć część pokrojonego szczypiorku. Całość dokładnie wymieszaj.
  1. Krok 5 - podanie

    Nałóż porcję ryżu na talerz lub do miski. Posyp danie płatkami chilli i dorzuć pozostałą część szczypiorku.
    Smacznego!:)

Słowa kluczowe: chińska kuchnia, rice bowl, lap cheong, claypot rice, smażony ryż, chińska kiełbasa, comfort food
Karta Przepisów zasilana przez WP Delicious

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *